October 29, 2020 14:58
Свет

Францускиот сенатор тврди дека забраната за бурка не се спроведува во одредени области

Француската сенаторка  Жacаклин Еустаче-Бринио, автор на извештајот за исламскиот радикализам во Франција, тврди дека одредени области на земјата не ја применуваат забраната на исламските превези на лицето, пренесува „Ла кроа“.

Еустаче-Бринио, член на десниот центар „Ле Републикан“ (ЛР), рече дека и покрај бројките кои покажуваат сè помалку предупредувања и казни за носење бурка или никаб, законот не се спроведува во многу населби и гратчиња под влијанието на исламистите.

Донесена пред една деценија, француската забрана за превезот на целото лице, која беше ставена во сила од поранешниот конзервативен премиер Франсоа Фијон под претседателство на Никола Саркози, предвидува казна од 150 евра за оние кои го покриваат лицето на јавни места.

Од април 2011 година до март 2016 година, полицијата извршила 1.726 проверки, издала 1.644 казни и 82 предупредувања за оние кои биле фатени со превез на целото лице. Француското Министерство за внатрешни работи тврди дека бројките се намалени по спроведувањето на законот и го наведе трендот како успех.

Француската забрана за превез предизвика бран на слично законодавство во другите европски земји од 2010 година, вклучувајќи ги Австрија, Бугарија и Холандија, но во последниве години имаше правни предизвици.

Во 2018 година, Комитетот за човекови права на ОН ја критикуваше забраната на превезот на Франција и тврдеше дека со тоа се кршат правата на две жени кои биле казнети за носење превез во јавност.

„Францускиот закон непропорционално му штети на правото на подносителот да ги манифестира своите религиозни убедувања“, рече комитетот.

Според протечениот извештај на француската агенција за внатрешна безбедност, Генералниот директорат за внатрешна безбедност (ДГСИ), најмалку 150 населби низ Франција сега се под контрола на исламистички радикали, вклучувајќи ги и париските предградија Сен-Сан Дени и предградија на други поголеми градови.

Францускиот претседател Емануел Макрон во минатото јасно стави до знаење дека ги признава проблемите на гетоизацијата и направи потези за затворање на радикалните џамии и здруженија за да се запре ширењето на радикалниот ислам во Франција.