December 7, 2022 20:27
Свет

Француската влада ги снабдува бензиските пумпи од стратешките резерви

Француската влада објави дека по штрајковите во рафинериите и складишта за енергенси кои го прекинаа производството и ги блокираа испораките на гориво во Франција, посегна до националните стратешки резерви на нафта за да обезбеди снабдување со бензински пумпи што останаа без гориво.

Портпаролот на француската влада Оливие Веран рече дека ситуацијата е „тензична”, но истакна дека нема недостиг од гориво на национално ниво, апелирајќи до потрошувачите да не паничат да купуваат гориво.

Во најпогодениот регион От-де-Франс, властите ја забранија продажбата на бензин и дизел на клиентите во канистри.

„Кога е потребно, ги користиме нашите стратешки залихи за да овозможиме снабдување на бензинските пумпи”, рече Веран на прес-конференција.

Штрајкот што го свика левичарскиот синдикат ЦГТ во Тотал Енерџи ја прекина работата во две рафинерии и две складишта, а две рафинерии Ексон Мобајл се соочуваат со слични проблеми од 20 септември.