December 9, 2022 00:06
Свет

Фон Дер Лајен: Украина има напредок зашто Европа ѝ е во срцето, исто како на С. Македонија и Албанија

Претседателката на Европската комисија, Урсула Фон Дер Лајен во нејзиниот говор на „Athens democracy forum“ кажа дека голем дел од напредокот на Украина во ЕУ реформите е затоа што народот ја има Европа во своите срца.

„Истото важи и за Македонија, Албанија, Молдавија и Грузија, кои побараа да влезат во ЕУ“, вели Фон Дер Лајен.

Исто така, таа зборуваше задемократијата и кажа дека рускиот напад врз Украина се води на „војна на автократијата против демократијата“.