June 27, 2022 13:57
Свет

Финска и Шведска официјално поднесоа барање за членство во НАТО

Шведскиот и финскиот амбасадор официјално ги доставија своите апликации за членство во НАТО до генералниот секретар на Алијансата, Јенс Столтенберг. Тоа се случи во седиштето на НАТО, а официјалниот одговор се очекува за неколку недели. Правилата за влез на нова членка во блокот бараат едногласна согласност од сите сојузници.

Според дипломатите, во случај на позитивна одлука, постапката за ратификација би можела да потрае околу една година.

– Вие сте нашите најблиски партнери, изјави Столтенберг по добивањето писма од амбасадорите на двете земји со барање за приклучување кон Алијансата.

Прифаќајќи ги апликациите во седиштето на НАТО, Столтенберг истакна дека потегот е „историски чекор” во „критичен момент” за европската безбедност.

Шефот на НАТО додаде дека Алијансата ќе ја процени кандидатурата за членство што е можно побрзо, но безбедносните интереси на сите сојузници „мора да се земат предвид”.

Шведска вчера достави официјално барање за влез во НАТО, а пратениците во Финска формално ја одобрија одлуката со големо мнозинство. Повеќето сојузници ја поздравуваат одлуката на двете земји и даваат позитивен сигнал за нивниот глас.

Сепак, Турција засега е со став дека ќе го искомплицира нивното пристапување, нагласувајќи дека не може да им дозволи на овие две држави да станат членки поради нивната наводна неактивност против протераните курдски екстремисти.

Сите 30 актуелни земји на НАТО мора да се согласат да ја отворат вратата за нови членки, а одлуката, според правилата, мора да биде донесена едногласно.

https://go88.gg/

sunwin ios live sunwin sunwin it solutions