October 28, 2020 01:44
Спорт

Финалниот турнир во Лигата на нациите ќе се одржи во октомври 2021 година

Официјалната веб-страница на УЕФА информира за промени во календарот на натпревари на репрезентациите под покровителство на организацијата.

Како резултат на договорите со Здружението на европски клубови и европски лиги, Извршниот комитет на УЕФА одлучи да ги надополни натпреварите на националните тимови, откажани поради пауза во март 2020 година и трансфер на ЕП од лето 2020 до 2021 година. Овие средби ќе се играат со продолжување на прозорците на календарот на ФИФА во март и септември 2021 година. На овие сегменти, екипите ќе играат не два, туку три натпревари.

Доколку биде одобрен од ФИФА, календарот на натпревари на европските репрезентации ќе ја добие следнава форма:

• 22-31 март 2021 година: 3 кола

• 31 мај-8 јуни 2021 година: пријателски натпревари во рамките на подготовките за Европското првенство

• 30 август-8 септември 2021 година: 3 кола

  • 4-12 октомври 2021 година: 2 кола• 8-16 ноември 2021 година: 2 кола

    • 21-29 март 2022 година: 2 кола од баражот за европски квалификации

    Последниот турнир во Лигата на нациите ќе се игра во октомври 2021 година: полуфиналето ќе се игра на 6-7, а финалето на 10 октомври.

Три национални асоцијации, чии репрезентации играат во групата 1 (Италија, Холандија и Полска), објавија интерес за домаќин на турнирот.