September 23, 2019 07:35
Економија

Фармерите ќе ги пласираат своите производи до крајните потрошувачи

Фармерите и малите производители ќе можат да ги пласираат своите производи до крајните потрошувачи и нема да зависат од откупувачите, но притоа ќе мора да ги исполнат соодветните хигиенски и безбедносни критериуми пропишани во новиот Правилник на Агенцијата за храна и ветеринарство.

Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов денеска на прес-конференција во Стопанската комора на Македонија истакна дека при изработката на Правилникот биле консултирани сите засегнати страни и оти во него се вградени поголем дел од забелешките.

– Фармерите и малите производители ќе можат да произведуваат производи од животинско потекло согласно условите што треба да ги исполнат и нема да зависат од откупувачите, бидејќи ќе може да ги пласираат до крајните потрошувачи или да ги понудат во некој маркет. Целта е да се олесни односно да можат директно да ги пласираат своите производи до крајниот потрошувач, но притоа мора да ги задоволат одредените хигиенски критериуми согласно Правилникот, појасни Атанасов.

Со Правилникот се овозможува и медот како примарен производ да се пласира на целата територија на државата.

Правилникот ќе се презентира пред примарните одгледувачи со цел тие поблиску да се запознаат со критериумите што треба да ги исполнат за да можат да ги пласираат своите производи до крајните потрошувачи.

Нови вести

Винарија Камник прослави 15 години постоење

Igor

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Igor

Гравот „тетовец” го има сè помалку на нивите и се продава сè поскапо

Igor