July 23, 2019 14:49
Свет

Училиште во Холандија принудено да го затвори игралиштето поради поплаки за бучава

Холандското основно училиште е присилно делумно да го затвори своето игралиште откако жителите кои живеат во близина се пожалија на бучава.

На училиштето, кое се наоѓа во Нијмеген, му било наредено да го затвори своето фудбалско игралиште до крајот на месецот – или да се соочи со парична казна до 10.000 евра.

Одлуката доаѓа откако поплаките од страна на жителите во станбениот блок лоцирани спроти училиштето доведоа до истрага од страна на локалниот совет.

Во Холандија, границата за бучавата е поставена на 70 децибели, но истрагата на советот покажа дека децата што играат во детското игралиште Де Бут го надминале ова за 18 децибели.

Повеќе од 4.000 луѓе ја потпишаа петицијата за спасување на полето, кое учениците и децата од областа го користат веќе 40 години. Во неа се тврди дека областа содржи „единствено поле за играње во соседството и секој ден го користат децата [од сите страни] за да играат, да вежбаат и да учат“.

Знак обесен во знак на протест против затворањето на игралиштето се осврна на холандскиот женски фудбалски тим, кој стигна до финалето на последното Светско првенство.

„Портокаловите лавици, исто така, мора да започнат од некаде“, пишува на знакот.

Ерик Ролофсен, директор на холандската Фондација за бучава, рече дека е разбирливо што жителите се жалеле на бучава од околу 88 децибели, но дека грешката лежи кај локалната власт.

Тој изјави за „Еуроњус“ дека решението на проблемот е во просторното планирање на становите, кои биле погрешно испланирани.

Нови вести

Индија негира дека барала од Трамп да посредува во кризата во Кашмир

zane

Состанок на големите сили со Иран на 28 јули во Виена

zane

Индија ќе купи руски ракетни мотори за својата вселенска програма

zane