September 22, 2019 16:53
Скопје

Ученици од Скопје со награда на Меѓународен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај

Со проектот „Летаме во вселената” учениците од скопското основно училиште „Лазо Трповски” освоија награда на Меѓународниот училиштен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај 2019 одржан во Берлин, Германија.

Проектот на учениците влезе меѓу десетте најдобри, а за конечниот пласман наградените добиле фарма за одгледување пеперутки и дипломи.

Ученичкиот проект е координиран од наставниците Дијана Петроска, Розита Костова и Стефан Симовски.

Натпреварот е во организација на Сојузното германско здружение за воздушна и вселенска индустрија од Берлин во соработка со Сојузното министерство за економија и енергија на Германија, Сојузното министерство за образование и истражување на Германија, Луфтханза Техник АД и концернот ЕАДС.

Конечната одлука за наградите на овој екипен меѓународен натпревар за ученици од трето и четврто одделение годинава ја донело седумчлено стручно жири составено од претставници на организаторот Сојузното германско здружение за воздушна и вселенска индустрија од Берлин, универзитетски професори, наставници, германски владини претставници, парламентарци и претставници на концернот Ербас.

Нови вести

Инфраструктура на Скопје се уште не е подготвена за велосипедска револуција

Filip

Помор на риби во реката Вардар

Igor

Хуманитарната трка „Подај рака 2019″ за поддршка на заболените од Вилсон

Igor