August 14, 2022 09:30
Македонија

Утре почнува кандидатурата за нов лидер на СДСМ

Со едноминутно молчење ЦО на СДСМ им оддаде почит на загинатите во сообраќајната несреќа во Бугарија , рече портпаролката Богданка Кузеска.

Таа потенцира дека било заклучено на ЦО на СДСМ дека има парламентарно мнозинство, кое брои 61 пратеник. Кузеска информира дека на 12 декември , недела , ќе се одржат внатрепартиски избори , каде што ќе биде избран наследникот на претседателот на СДСМ , Зоран Заев.

Постапката за избор на нов лидер на СДСМ ќе почне утре, кога кандидатите ќе може да ги доставуваат кандидатурите, согласно критериумите. Заев го информирал ЦО дека парламентарното мнозинство е стабилно и дека во наредниот период тоа ќе расте. Информирал и дека има простор за Алтернатива , за што ќе продолжат преговорите.

Димитар Ковачевски бил споменат , но биле споменати и други имиња,рече Кузеска , која не рече конкретно дали Заев ја поддржал кандидатурата на Ковачевски. На Цо на СДСМ не се дискутирало дали новиот претседател на партијата ќе биде и нов мандатар , прво ќе се избора нов претседател , па потоа и ново партиско раководство , појасни Кузеска, одговарајќи на новинарски прашања .