December 1, 2022 18:18
Свет

Ураганот Ијан ги зголемува цените, сокот од портокал ќе стане луксуз

Ураганот Ијан е најновата природна катастрофа што влијае на цените на храната.

Невремето што ја погоди Флорида веќе ги зголемува фјучерсите за сок од портокал и наскоро би можело да ги исцрпи резервите на ѓубрива во земјата – со потенцијално далекусежни последици.

Цената за сок од портокал достигна приближно 1,92 долари, што е раст од 5%.

Флорида е водечки производител на цитрус, вклучувајќи портокали и грејпфрут. Најмалку 75% од цитрусниот појас на Флорида е под закана од обилни поплави во следните 36 часа.

Според тоа, една третина од посевите најверојатно ќе имаат штета од ветерот, главно во северозападниот дел на појасот на цитрус.

Фјучерсите за сок од портокал се зголемија за речиси 30% оваа година. И времето на бурата е тешко за земјоделците од Флорида бидејќи цитрусното овошје се приближува до сезоната на жетва.

Производството на цитрус веќе беше под значителен притисок дури и пред ураганот Ијан.

Во јули американското Министерство за земјоделство процени дека производството на портокал во САД ќе падне за 13% на најниско ниво во последните 55 години поради сушата во Калифорнија и лошо влијание што ги нападна цитрусите во Флорида.

Оваа болест предизвикува дрвјата да даваат помалку плодови со помала големина.

Како резултат на тоа, производителите на сокови мораат да користат повеќе портокали по шише, што ги зголемува трошоците и доведува до повисоки цени за потрошувачите. Цените на портокалите и мандарините поскапеа за 14,4%, пишува Телеграф.рс.