January 27, 2022 06:11
Економија

УНКТАД: Светската трговија се очекува да достигне рекордно ниво оваа година

Светската трговија се очекува да достигне рекордно ниво оваа година, и покрај пандемијата со коронавирусот, јави ДПА.

Конференцијата на ОН за трговија и развој (UNCTAD) предвидува зголемување на вредноста на трговијата за 11 отсто над нивото пред пандемијата во 2019 година, се вели во извештајот објавен во Женева. Вкупната вредност за 2021 година се очекува да достигне 28 трилиони. долари.

Позитивниот тренд во меѓународната трговија во 2021 година во голема мера е резултат на силно закрепнување на побарувачката поради укинувањето на пандемските ограничувања, пакетите за стимулирање и зголемувањето на цените на суровините, според УНКТАД.

Трговијата со стоки порасна значително повеќе од трговијата со услуги.

Тајван се очекува да има најсилен трговски раст – за 23 отсто во споредба со 2019 година. Двоцифрен раст очекуваат и Кина, Виетнам, Бразил и Австралија.

За некои земји, сепак, трендот е негативен.

Најсилниот пад веројатно ќе го прикаже Велика Британмија – минус 23 проценти. Покрај пандемијата, британската трговија беше погодена и од излегувањето на земјата од ЕУ.

Јапонија, Мексико и Канада се следните земји со најсилен трговски пад, според проценките на УНКТАД, а САД се на шестото место со минус 4 отсто. ЕУ е на десеттото место во негативното рангирање со намалување на вредноста на трговските текови за минус 3 отсто.

4Anime - Watch English Anime Online For Free in HD | 4Anime.biz. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

One-Punch Man Episode 10

4Anime How a Realist Hero Rebuilt the Kingdom Episode 11

4anime tv 4Anime Horimiya (Dub)

animes online Attack on Titan Final Season

free anime online 4Anime High School DxD