March 25, 2019 21:52
Свет

Украина би можела да го прекине железничкиот сообраќај кон Русија

Украина би можела во целост да го прекине железничкиот сообраќај кон Русија и без одлука на извршните власти, соопшти денеска украинскиот министер за инфраструктура Вoлoдимир Омељан.

– Патувањата кон Русија „изумираат”. Во 2018 година бројот на патници од Украина кон Русија се намали за дополнителни 20 отсто. Би сакал одлуката за прекин на сообраќајот да биде донесена на државно ниво, но ако тоа не се случи, ќе се направи од објективни причини, изјави Омељан.

Изјавата на Омељан следи откако „Железницата на Украина” вчера најави дека ќе го редуцира бројот на возови од украинскиот град Одеса кон полскиот Краков од сегашните еден дневно, на еден воз секој втор ден, поради намален број патници.

Од истите причини, во текот на минатата година беа укинати и повеќе возови што сообраќаа од Украина кон градови во Русија.

Нови вести

Најмалку 10 ракети истрелани од Газа кон Израел

Filip

Венцуела повторно во мрак

Filip

Авион по грешка слетал во друга држава

Filip