February 4, 2023 07:13
Свет

Убиени 18 затвореници при тепачки во затвор во Хондурас

– Најмалку 18 затвореници се убиени, а 16 повредени во тепачки меѓу ривалски банди во затвор во Хондурас, соопштија властите.

Два дена претходно, Владата на Хондурас прогласи вонредна состојба, пренесувајќи ја контролата на безбедносните сили во обид да спречи еден од најтешките бранови насилство во затворите.

Сепак, висок воен претставник изјави дека безбедносните сили официјално не ја презеле контролата врз затворот во северниот пристанишен град Тела, пред да се случи насилството.

Преземањето на војската и полицијата на затворот во Хондурас се очекува да трае шест месеци, а властите сакаат да го искористат тоа време за да се елиминираат корупцијата и насилството во затворскиот систем.