August 7, 2020 17:52
Свет

Трамп вели дека Вреј не може да ја поправи состојбата во ФБИ по критичкиот извештај

Претседателот на САД, Доналд Трамп, го критикуваше директорот на ФБИ денеска еден ден откако надзорно тело на американското Министерство за правда соопшти дека не е пронајдена политичка пристрасност во истрагата на ФБИ за наводни контакти меѓу Доналд Трамп и претседателската кампања на Русија во 2016 година. Со извештајот не се согласија ниту јавниот обвинител, ниту федералниот обвинител што ги испитува корените на истрагата за кампањата на Трамп.

Во интервју за Еј-Би-Си во понеделникот, Кристофер Вреј призна голем број грешки пронајдени од надзорното тело и рече дека ќе ги сфати сериозно, но исто така рече дека генералниот инспектор открил дека истрагата е „покрената со соодветно сведочење и дозвола”.

„Не знам каков извештај прочитал сегашниот директор на ФБИ, Кристофер Врај, но сигурно не оној што го добив. Таквото однесување никогаш нема да може да го поправи ФБИ, што е тешко расипано и покрај фактот дека таму работат некои од најдобрите мажи и жени”, објави Трамп денеска  на Твитер.

Главниот инспектор Мајкл Хоровиц утврди дека ФБИ има валидна правна причина да побара судска дозвола да започне со надзор над Картер Пејџ, советник за кампања на Трамп.

Но, Хоровиц откри и вкупно 17 фундаментални грешки и пропусти во првичното барање и во сите претстојни ажурирања на барањето упатено до Судот за надзор на странски разузнавачи (ФИСА). Тие грешки го направија случајот да изгледа помоќен отколку што беше, тврди Хоровиц.

Меѓутоа, јавниот обвинител Вилијам Бар изјави дека извештајот „покажува јасна злоупотреба на процесот ФИСА”. Истрагата на ФБИ започна во летото 2016 година пред изборите во ноември, и ја презема во мај 2017 година поранешниот шеф на ФБИ, Роберт Малер, откако Трамп го отпушти Џејмс Коми.