December 7, 2021 03:54
Балкан

Торнадо се појави и во Војводина

Во местото Гунарош кај Бачка Топола во Србија, денеска околу 16 часот забележана е необична атмосферска појава. Од облаците се создава вртлог како торнадо. Меѓутоа, се работи за вид на слабо торнадо кое се нарекува „пијавица“ или „тромб“ торнадо.

Овие атмосферски појави настануваат на сличен начин како големите торнада. Се спуштаат од долните делови на облакот до тлото, со речиси вертикална или искосена оска.

„Пијавица“ или „тромб“ торнадо најчесто се јавува на Јадранско Море, но понекогаш ги има и на копно, најчесто во рамниците во Славонија и во Војводина.

Карактеристично „тромб“ торнадо вообичаено трае околу 20 минути, пречникот е од 20 до 100 метри, а може да се движи со брзина и до 80 километри на час. Со оглед на големата разорна моќ, торнадото урива кровови, корне дрва, а се случува и да подигне автомобили.

https://animeheaven1.com/. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

Fairy Tail (Dub) Episode 175

SK8 the Infinity (Dub)

AnimeHeaven Higehiro: After Being Rejected, I Shaved and Took in a High School Runaway

stream anime online AnimeHeaven JUJUTSU KAISEN

anime sites AnimeHeaven My Hero Academia Season 5 (Dub)