Економија

Тимот WebPillar & Data Consulting – победник на четиридневниот хакатон за отворени податоци

Второто издание на онлајн хакатонот за отворени податоци за студенти и стартапи го доби својот победник. Тимот WebPillar & Data Consulting го понуди најкреативното софтверско решение во рамките на хакатонот којшто од 30 ноември до 3 декември го организираше Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество.

– За учество на хакатонот се пријавија 28 учесници и беа формирани пет работни тимови. Тимовите имаа за задача да изготват софтверски решенија за визуелизација на податоци, поврзување на две или повеќе бази на податоци или олеснување на процесот на ажурирање на јавно достапните бази на податоци објавени од страна на една или повеќе јавни институции, соопштија од Фондација Метаморфозис. 

Победничкиот тим WebPillar & Data Consulting понудил веб решение што ќе овозможи мапирање и споредба врз основа на повеќе параметри на основните и средните училишта во Република Северна Македонија. Тимот ќе добие финансиска поддршка од 3,000 американски долари наменета за комплетирање на демо верзијата во функционална апликација.

На отворањето на Хакатонот, претставникот на Канцеларијата на УСАИД Ерик Јановски истакнал дека хакатонот се фокусира на отворените и транспарентни јавни институции кои се клучни за демократијата.

– Граѓаните е потребно да се информираат во реално време, како би можеле да бараат одговорност од овие институции, додаде Ерик Јанковски.

Извршниот директор на Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис, Бардил Јашари исто така ја нагласил важноста за отвореноста на институциите односно достапноста на податоците од јавен интерес. Тој потенцирал дека во фокусот мора да го ставиме човекот и остварувањето на човековите права, додека искористувањето на потенцијалот на дигиталната трансформација бара стратешки пристап, визија и соработка помеѓу граѓанскиот сектор, медиумите, државните институции, академската заедница, бизнисите и сите други што можат да придонесат.

– Користејќи ги отворените податоци, преку иновативни идеи и примена на постоечки знаења, креативните тимови од повеќе сектори имаа можност да понудат софтверски решенија кои ќе бидат во полза на граѓаните, користејќи отворени податоци од јавно достапни бази на институции. Отворените податоци, освен тоа што преку транспарентноста и отчетноста на властите ја зголемуваат довербата на граѓаните во институциите, можат позитивно да влијаат врз деловниот, академскиот и граѓанскиот сектор. Тие се исклучително важни за креирање на нови производи и
услуги кои можат да го олеснат и воедно подобрат секојдневниот живот на граѓаните, нагласија од Фондација Метаморфозис. 

watch anime. GogoAnime.be - The best website to watch anime for free thousands of anime episodes. Watch anime online in English at GoGoAnime. Subbed, Dubbed, No ADs.

anime gogo Attack on Titan Final Season

watch anime dub Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town?

english dubbed anime GoGoAnime The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat

anime to watch Record of Ragnarok

Dragon Ball (Dub)