Балкан

Телото на Матеј веќе стигнало до Ѓердап?

Шеснаесеттиот ден од потрагата по исчезнатиот сплиќанец Матеј Периш (27), чија трага се губи ноќта меѓу 30 и 31 декември во Белград, за жал не даде резултати. Иако при пребарувањето се користат сите расположливи ресурси и технологија, од Матеј нема ни трага.

Припадниците на речната полиција и нуркачката единица на Жандармеријата со помош на сонар и двоглед ги пребаруваат коритата и бреговите на реките Сава и Дунав. Нуркачи го пребаруваат дното на реката, а во истрагата освен белградската полиција се вклучени нивните колеги во Панчево, Смедерево и Пожаревац.

Пензиониран член на Нуркачката единица за „Објектив.рс“ вели дека прашање е дали телото на Матеј наскоро ќе исплива на површина.

-Доколку е вистина дека младиот човек конзумирал алкохол и опијати непосредно пред да влезе во Сава, како што претходно беше наведено, колку и да е добар пливач, невозможно е да преживее, за кратко време започнува хипотермијата. Точно е дека можеби ќе се освестил и ќе се отрезнел кога ќе влезел во студената вода, но не толку за да може да плива бидејќи веднаш влегол во матицата на реката, истакнува соговорникот.

Според наводите на овој пензиониран нуркач, постои можност телото на исчезнатиот сплиќанец да излезе во наредните денови.

– Поради конзумирање на алкохол и наркотици, како и ладна вода, жолчката многу потешко пука, па прашање е кога телото би му испливало, освен ако, се разбира, не се заглавило некаде. Со оглед на тоа што деновиве имаме снег што се топи, нивото на водата автоматски се зголемува, што би можело да го покрене телото ако е некаде заглавено, да плови – додаде тој.

Доколку ова сценарио не се случи, може да поминат месеци пред да излезе телото, посочува поранешниот припадник на Нуркачката единица.

– Доаѓа до скапување, па речните риби почнуваат да го гризат. Во лето, телото плови во мирни води за максимум 24 часа, а во реките, на пример, за два или три дена. Во зима е потешко, особено кога се знае дека има отежнувачки околности. Може да се случи дури реката да го однесе до Џердап, големата брана на реката Дунав, меѓу Романија и Србија – додава соговорникот.

https://animeheaven1.com/. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

free anime Pokémon Journeys: The Series

Record of Ragnarok

anime sites My Hero Academia Season 4

Higehiro: After Being Rejected, I Shaved and Took in a High School Runaway

anime websites That Time I Got Reincarnated as a Slime (Dub)