Во некои држави поседувањето на овие телефони е кривично дело а Американското федерално истражно биро го заплени сајтот на апликацијата „Скај“.Српските власти по апсењето на групата на Веља ангажираа странски експерти по компјутерски криминал за да ги отворат телефоните на криминалците.