June 27, 2019 10:46
Економија

Тевдовски: Невработеноста заклучно со третото тримесечје во 2018 е намалена на 20,8%

Стабилноста и меѓународниот статус кои ги носи членството во НАТО, влијаат на одлуките за инвестиции, како на домашните, така и на странските инвеститори, вели во интервју за месечникот „Заман“ министерот за финансии Драган Тевдовски, а пренесуваат од Министерството за финансии.

Како што се наведува во соопштението на ресорното министерство, во рамките на интервјуто, Тевдовски истакнал дека со пристапување во НАТО, земјата ќе добие подобар меѓународен статус и ќе биде во друштво на најразвиените земји. Посочил и дека искуствата од другите земји покажуваат висок раст на странските директни инвестици по влезот во Алијансата.

„Кај Бугарија, странските директни инвестиции, анализирано пет години пред и по влезот во НАТО, се скоро три пати повисоки, односно од 7 проценти на 19,8 проценти од БДП. Кај Албанија тие се двојно поголеми, или од 5 проценти на 9 проценти од БДП и тоа во време на светската економска криза. Значи, ефектите можеле да бидат и поинтензивни. Кај Романија, исто така има висок раст, од 2,8 проценти на 7,2 проценти по пристапувањето во НАТО, кај Чешка од 3,2 на 7,7 проценти. Тоа е прилив на свеж капитал, нови фабрики, нови производствени капацитети, нови работни места, нови производи, пренесување на know-how“, вели Тевдовски во интервјуто за „Заман“.

Во интервјуто министерот зборува и за оценките на економијата во 2018 година. Тој посочил дека согласно последните податоци на Државниот завод за статистика, од почетокот на годината просечната плата е повисока за 5,7%.

„Невработеноста заклучно со третото тримесечје во 2018 година е намалена на 20,8%, и најниска досега, вели во интервјуто Тевдовски и посочува дека во овој период отворени се 14.239 нови работни места. После подолг период се враќа довербата на инвеститорите. Првите девет месеци од 2018, странските директни инвестиции достигнаа 316 милиони евра, што е значително повисоко од вкупниот годишен износ претходната година. Извозот во 2018 е за 16% повисок во однос на 2017 година. Расте индустријата, но и услужниот сектор“, истакнува Тевдовски.

Тој додал и дека во второто и третото тримесечје економијата забележува солидни остварувања на бруто-домашниот производ со 3% раст, кој првенствено е генериран од приватниот сектор.

Нови вести

Бизнисмени од Амасија на средби со македонски стопанственици во Скопје и Битола

Igor

УЈП ја блокирала сметката на 1ТВ?

Igor

Забранет увоз на вишни од Хрватска поради пестициди

Igor