November 29, 2022 04:56
Македонија

Театар се случуваше на седницата на Советот на Градот Скопје

Претседавачот Трајко Славески и се налути на градоначалничката Данела Арсовска додека таа го бранеше планот за вработување идната година на Водовод и Канализација и бараше да се одобрат вработувања на 120 лица. Откако советникот Малиша Станковиќ од ВМРО-ДПМНЕ побара советниците да не даваат поддршка за планот, Арсовска од говорница го употреби изразот „рачиња во медот“ додека зборуваше за разрешениот директор Златко Перински. Тогаш во одбрана се влучи Славески, кого Арсовска го нарече: „Талат Славески“.

„Имајќи во предвид дека директорот по неговото стапување од функција ги раскина договорите на преку 100 лица во ЈП, сметам дека ваквата одлука како советници не треба да ја поддржиме, за да не го оптеретуваме со терет да се стави во искушение да вработи некого во ЈП во 2023 година“, кажа советникот Малиша Станковиќ.

Возврати и Арсовска.

„Многу чудно е како никој од вас не праша како успеал овој вашиот директор на јавново претпријатие да вработи над 100 луѓе за два месеци, ама сега на овој новиов кој пред тоа исто така можеби е ваш поддржувач не можеме да знаеме, прејудицирате дека нешто ќе направи во иднина па не поддржувате работа на јавно претпријатие и негова програма. Немојте потоа да барате од овој човек резултати, ако не дозволувате да работи како што треба. Ќе барате одговорност ако вработи над 100 лица за два месеци, како што вработил овој претходно кој што го фативме со рачињата во медот. Тогаш се бара одговорност. Зошто не прашате како успеал, кај ги најде бе овие 120 луѓе да ги вработи за два месеци? Како ги најде? Тој што ги спопикал внатре, не им обезбедил решенија за работа бидејќи за тоа треба оглас да се пушти и треба да биде транспаретно. А тој си ги собрал од месни комитети за да земаат пари и пари, небројани пари таму и никого не известил за никого“, кажа Арсовска.

На ова следуваше реакција од Славески кој рече дека разрешениот директор на Водовод, Перински, не е медар. Советниците се смееја.

„Во име на советниците и во свое име, со оглед дека неколку пати се повторува синтагмата ‘рачиња во медот’, а се уште трае сезоната на собирање мед, лично проверив, поранешниот директор на Водовод и Канализација не е пчелар. И јас замолувам, советот доколку има некои докази за сторен престап, да се изнесат“, Трајко Славески, сите се смееја.

Градоначалничката на Скопје му врати.

„Минатиот пат кога бев на оваа говорница, имаше преседан, кога за првпат, претседател на Совет исклучувал градоначалник од говорница. Морам да ви кажам дека ако вие сте провериле за директорот дека не е медар, тогаш соодветно сте требале да проверите дека и јас за разлика од вашиот шпицен градоначалник, не сум хаус мајстор. Така да, ако зборувате за јавни навреди, што пласирате по јавноста, внимавајте на вашиот личен интегритет и не зборувајте за другите луѓе. Ако барате нешто од другите, појдете од себеси и својот интегритет да го ставите, за да другите слушаат што говорите“.

Потоа, Славески се впушти и во одбрана на Мицкоски затоа што Арсовска го нарекува „шпицен градоначалник“.

„Минатата и оваа седница, слушаме странски зборови кои јас не ги разбирам, овдека има превод од македонски-албански и обратно, се користат германизми, србизми фрази како ‘смањите доживљај’ и ве молам да се придржуваме на Деловникот за работа за тоа кои јазици можат да се користат во салата на Собрание на Град Скопје“, кажа Славески.