September 22, 2019 16:55
Свет

Суспендирањето на британскиот парламент е незаконско, пресуди судот

Суспендирањето на парламентот од страна на британскиот премиер Борис Џонсон е незаконско, пресуди највисокиот граѓански суд на Шкотска. Комисијата од тројца судии во Судскиот суд се најде во корист на меѓупартиска група политичари, кои го предизвикуваат потегот на премиерот.

На овој начин се поништува претходната судска одлука, според која, Џонсон не го прекршил законот со тоа што го суспендирал парламентот. Но, како што пренесуваат британските медиуми, тоа нема веднаш да влијае на моменталната суспензија на парламентот, која започна вчера во утринските часови. Ова е затоа што судот не издал наредба да ја откаже суспензијата пред целосното рочиште во Врховниот суд што започнува во вторник следната недела.

„Според тоа, Судот ќе донесе Уредба во која ќе се изјасни дека советите на Премиерот до Кралицата и пророгацијата што следувале по него, биле незаконски и затоа е ништовен и нема никаков ефект“ се вели во судскската изјава.

Нивната целосна пресуда ќе биде објавена во петок.

Нови вести

Помпео: Распоредувањето дополнителни сили на САД е заради одвраќање

Filip

Израел почнува да им ја запира струјата на Палестинците поради долг

Filip

Танкерот Стена Имперо би можел да биде ослободен во текот на денов

Filip