October 16, 2021 20:07
Балкан

Судот одлучи: Холандија е делумно одговорна за жртвите во Сребреница

Врховниот суд на Кралството Холандија денеска ја потврди претходната судска одлука според која Холандија е делумно одговорна за смртта на 350 лица од Сребреница во јули 1995 година, пренесуваат холандските медиуми.

Жртвите од Сребреница, за кои е одговорна Холандија, биле протерани од холандскиот ОН баталјон на 13 јули 1995 година, по што биле ликвидирани во геноцидот.

Станува збор за конечна, правосилна пресуда на највисокиот судски орган во Холандија.

Претходно, Холандија беше прогласена за до 30 отсто одговорна за смртта на луѓето од Сребреница, со заклучок дека не е сигурно дека ќе преживеале дури и да останеле во базата на холандскиот баталјон.

Со таа одлука, Холандија беше ослободена од одговорност за жртвите од Сребреница кои не биле внатре во базата на холандскиот баталјон стациониран во Поточари.

Според пресудата, Холандија мора да им исплати надоместок на семејствата на жртвите, но висината на надоместокот не е одредена.

Arifureta Shokugyou de Sekai Saikyou Recap Episode Full

Watch This Boy is a Professional Wizard Episode 4

https://twistmoe.net dubbed anime

Website https://wcostream.cc: Watch Whispered Words wcostream Episode 13 black clover wcostream

Scholar google: https://scholar.google.com/citations?hl=vi&authuser=5&user=WCYq8iwAAAAJ

Flipsnack: https://www.flipsnack.com/gogoanimebe/