December 6, 2019 19:41
Балкан

Студентите во Тирана на протест, бараат намалување на партиципацијата за високото образование

Илјада студенти на државните факултети денеска во Тирана го блокираа сообраќајот пред Министерството за образование барајќи намалување на партиципацијата за високото образование.

Албанската влада вчера го прифати барањето на студентите и се откажа од двослојните надоместоци за повторување на испитните предмети, но соопшти дека не може да влијае на висината на школарината.

Студентите тврдат дека ќе ја бојкотираат наставата додека нивните барања не бидат прифатени. Протести се организирани и во други градови, јавува АП.

Годишната партиципација изнесува од 180 до 3.000 долари.

Студентите бараат и подобри услови во сместувачките капацитети, а се залагаат и да бидат застапени во управите на универзитетите.

Нови вести

Косовско–српски судир околу вистината за масакрот во селото Рачак во 1999 година

Filip

Анкара: Турција купува руски системи, бидејќи не можевме да ги добиеме од сојузниците

Filip

Мијатовиќ: Неприфатливо однесувањето на хрватската полиција кон мигрантите

Filip