December 3, 2022 11:08
Хроника

Струмички полицаец пред отказ, неосновано употребил физичка сила при апсење

Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди до ОЈО за ГОКК поднесе кривична пријава против полицискиот службеник Х.Г. од ПС за ОН Струмица.

Полицаесот се товари поради постоење основи на сомнение дека е сторител на кривично дело „малтретирање во вршење на службата” по чл.143 од КЗ.

Имено, Х.Г. врз Н.Б., кој во моментот бил лишен од слобода и задржан во ПС за ОН Струмица, неосновано употребил физичка сила.

Против полицискиот службеник е покрената и постапка за утврдување на дисциплинска одговорност и суспензија од работното место.