Балкан

Странски државјани вложиле 524,44 милиони евра во Црна Гора

Вкупните инвестиции на странски државјани и компании во Црна Гора во периодот од јануари до август годинава изнесуваат 524,44 милиони евра, покажуваат прелиминарните податоци на Централната банка на Црна Гора.

Од друга страна, 210,19 милиони евра, или 40 проценти од вкупниот износ, излегле од земјата во истиот период, така што нето странските директни инвестиции изнесуваат 314,15 милиони евра.

Според податоците на Централната банка на Црна Гора, 102,19 милиони евра влегле во компании и банки, меѓукомпанискиот долг (заеми од матични компании од странство) изнесува 214,36 милиони, 153,15 милиони се инвестирани во недвижен имот, а другите инвестиции изнесуваат 54,73 милиони евра.

Од 52 земји за кои се наведени инвестициите на нивните граѓани во Црна Гора, дури 12 имаат инвестиции од повеќе од десет милиони, 24 над еден милион евра, додека сумите што потекнуваат од земји што не се на списокот се 9,96 милиони евра. На врвот на листата на земји од кои пристигнаа најмногу директни странски инвестиции е Русија со 82,58 милиони евра. Од тоа, најголемата сума од 31,46 милиони евра се однесува на недвижен имот што нивните граѓани го купиле во Црна Гора, по што следува така наречениот меѓукомпански долг во износ од 29,27 милиони евра, а Русите инвестирале 21,6 милиони евра во црногорски компании и банки.

Втор по големина инвеститор е Малта со сума од 70,35 милиони евра, што е речиси целосно меѓукомпаниски долг од 70,19 милиони евра.

Србија го зазема третото место со инвестиции од 53,34 милиони евра, од кои 23,17 милиони се однесуваат на купување недвижен имот во Црна Гора.

animes online. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

That Time I Got Reincarnated as a Slime (Dub) Episode 16

To Your Eternity

watch animes 4Anime Josee, the Tiger and the Fish

4Anime DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO

watch anime online Your Name.

tải go88