December 9, 2021 01:31
Свет

Стотина семејства загрозени од шумскиот пожар на југот од Калифорнија

Повеќе од 1.300 пожарникари се борат со шумскиот пожар во планините на Јужна Калифорнија, каде се загрозени околу стотина ранчови и селски домаќинства.

Пожарот се простира на околу 62 квадратни километри во планинскиот реон Санта Ињес, западно од Санта Барбара.

Поради огнот е затворен и главниот автопат во округот.

Метеоролозите предупредуваат дека најавениот силен ветер може дополнително да го разгори огнот.

Пожарите во Калифорнија оваа година веќе изгореа 10.101 квадратни милји и уништија повеќе од 3.600 домови.