Македонија

ССМ најави штрајк откако Владата по втор пат им ја откажа средбата за минималната плата

Повисока минимална плата или штрајк се заканува Сојузот на синдикати на Македонија(ССМ) кој по одлагањето на денешната средба во владата, второ по ред, најави дека ќе ги активира штрајкувачките одбори.

ССМ бара итно зголемување на минималната плата која ќе изнесува 60 отсто од просечната плата. Владата најави минималец од 18.000 денари за годинава, но од вториот квартал, а целта е до 2024 да достигне до 20.000 денари.

Бизнисмените, пак, со порака до синдикатите наместо да најавуваат штрајкови и да бараат насилно зголемување на минималната плата и да го нарушуваат системот на плати, треба да притискаат да се почитуваат законите и колективните договори од бизнисите кои немаат ниту синдикална организација, ниту, пак, ги почитуваат законите. Штајкувањето само ќе ги казни бизнисите кои ги почитуваат законите, велат тие.

Конфедерацијата на слободни синдикати, пак, бара прво за се усогласат платите со сегашната минимална плата, па потоа да се бара зголемување на минималната плата.

Синдикалците бараат и К-15 за цел јавен сектор исто како што е за приватниот. Но и продолжување на замрзнувањето на цените кое истекува на крајот на месецов.

anime sites. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Entertainment District Arc Episode 7

stream anime online The Daily Life of the Immortal King [Chinese Dub]

AnimeDao Horimiya (Dub) Episode 12

AnimeDao Attack on Titan Season 2

AnimeDao JoJo's Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable