January 27, 2021 09:00
Балкан

Српски имунолог: Некои луѓе имаат подобра заштита без антитела

Српскиот имунолог Борислав Каменов за „Н1“ изјави дека антителата на коронавирусот што ги имаат граѓаните не значат дека се имуни на ковид и потсетува дека има бројни случаи кои покажале дека луѓето, и покрај тоа што добиле инфекција, повторно се разболуваат.

„Верувам дека некои луѓе имаат подобра заштита без антитела, а многумина немаат многу добра заштита со антитела“, истакна тој.

Студија објавена вчера во медиумите покажа дека секој петти жител на Србија има антитела кон коронавирусот, а тој е најотпорен кај оние на возраст под 19 години.

Иако Белград често се споменува како жариште на коронавирус, резултатите покажуваат дека само околу 17 проценти од белграѓаните имале коронавирус, додека граѓаните на Крагуевац, Шабац, Чачак, Ваљево и Ужице се меѓу најзаштитените од вирусот.

Овие податоци беа собрани за време на вториот бран на коронавирус во Србија, што значи дека бројките што укажуваат на имунитет на граѓаните се уште поголеми.

„Може да биде реално. Сè зависи од критериумите што се користат во студијата. Антителата се проверуваат, луѓето се избираат, има критериуми за земање примероци за да се претстават сите групи луѓе за да се направи тоа веродостојно. Сега, прашањето е кога ќе одредите антитела дали овие луѓе се заштитени. Се случи некој да има антитела, а потоа да се разболи. Ова практично значи дека не сме сигурни дали антителата се соодветна заштита од инфекција или не штитат некое време“, забележува Каменов.

Според него, времето што антителата не штитат може да биде многу кратко или долго, а тој претпоставува дека станува збор за многу индивидуално прашање.

Децата немаат специфичен имунитет, но не се разболуваат од Ковид, бидејќи имаат неспецифичен одговор кој е многу квалитетен. Тие не предизвикуваат „одговор“ на имунолошкиот систем, не предизвикуваат клеточен одговор и не можат да се разболат. Затоа се во добра состојба “, објаснува Каменов.

„Кај децата е специфично тоа што е неспецифично. Нивниот имунитет се базира на леукоцити, неутрофили и макрофаги. Макрофагите се многу успешни во уништувањето на вируси, тие се особено успешни во уништувањето на ковид. Макрофагите, особено кога имаме доволно витамин Д, можат да убијат Ковид во голем процент и практично да не се дојде до разболување“, прецизира Каменов.

I want to eat your pancreas Episode Full at website https://animeflix.nl animeflix weathering with you

Watch The Devil is a Part-Timer! (Dub) Episode 4 at AnimeFreak fire force animefreak