December 5, 2022 22:19
Магазин

„Спејс Икс” лансира 52 сателита „Старлинк” во орбитата на Земјата

Компанијата „Спејс Икс” (SpaceX) синоќа лансираше 52 сателити „Старлинк” (Starlink) во орбитата на Земјата.

Сателитите беа лансирани со ракетата Фалкон девет (Falcon).

Со овој носач на ракети претходно беа извршени четири мисии, три мисии „Старлинк” и едно лансирање на СЕС-22.

Oва беше 43-та орбитална мисија на SpaceX годинава.

Лансирањето во сабота го продолжува градењето на мегасоѕвездието Starlink на SpaceX, кое обезбедува интернет услуга за луѓето ширум светот. Компанијата сега подигна скоро 3.400 сателити Starlink и планира да лансира уште илјадници.