August 10, 2022 22:12
Хроника

Спасовски: Во 2021 приведени 297 криминалци барани со потерници само на подрачјето на Скопје

Во текот на 2021 година, од oрганизациските единици во рамки на СВР Скопје и Оперативниот тим – потраги се преземаа низа оперативно-тактички мерки и активности во рамки на кои редовно се прибирале сознанија за лица кои се предмет на истражна дејност по наредби добиени Основно јавно обвинителство Скопје и Основно јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција Скопје, како и лица осудени со казна затвор, лица под истрага со определена мерка притвор, лица оддалечени или кои биле во бегство од казнено-поправни установи, по наредби од Основниот кривичен суд Скопје, КПУ „Идризово“, КПУ „Скопје“, врз основа на кои се распишувани национални и меѓународни потерници од страна на Интерпол, напиша министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на неговиот фејсбук профил.

Од Оперативниот тим – потраги, објави, се лишени од слобода 102 лица за издржување вкупна казна затвор од 269 години и шест месеци и за доиздржување на преостанат дел од затворската казна во вкупно времетраење од 204 години и 11 месеци.