October 17, 2021 16:50
Економија

Со подземните системи „капка по капка” до поконкурентно производство

Речиси двојно поголем принос, намалени трошоци, подобар квалитет и минимум загадување, очекуваат земјоделците кои денеска ги потпишаа првите договори за инвестиции во подземни системи за наводнување „капка по капка”.

Министерството за земјоделство обезбеди поддршка од 20 милиони денари за вкупно 43 договори. Ќе се кофинансираат со 50 до 75 проценти реализираните инвестиции во опрема, нејзино инсталирање, изведување потребни градежни работи и изготвување елаборати.

Максималната сума што може да ја добие секое земјоделско стопанство, апликант за поддршката, е 1,8 милиони денари.

-Ќе ве изненадиме со нови, квалитетни производи. Ова е стимул повеќе за сите нас. Ќе ги намалиме производните трошоци, ќе ги замениме моторните пумпи и веќе нема да има загадување со издувни гасови, изјави Цане Петрески од Охридско, производител на јаболко, круша и градинарски култури.

Според министерот Љупчо Николовски, поддршката за вложување во подземни системи „капка по капка” ќе значи чекор напред кон современо земјоделство, олеснување на производството и конкурентност на пазарот.

-Со ова ќе ставиме крај на маките на земјоделците директно ќе влијаеме на подобрување на земјоделското работење и на подигнување на стандардите. Поголема ефикасност, но и поголем квалитет е најмалку што може да очекуваме од реализацијата на овие проекти, истакна директорот на Платежната агенција, Николче Бабовски кој ги врачуваше договорите.

Меѓу првите потписници беа и производители од Росоман и Куманово, производители на праска и грозје.

Watch YU-NO: A girl who chants love at the bound of this world. Episode 26

AnimeDao - Watch English Subbed Anime Online | AnimeDao Official

ANIMEFLIX Watch anime online, English anime online HD

Watch anime online for free at WCOStream watch animes

Twitch: https://www.twitch.tv/animefreakws/about

Sqlservercentral: https://www.sqlservercentral.com/forums/user/animefreakws