February 3, 2023 15:20
Скопје

Со поддршка на ЕУ и по примерот на Љубљана, Општина Аеродром иницира модел за ефикасно управување со отпадот

Во рамките на проектот „Clean AirDrom – нула цврст отпад“, кој со поддршка на Европската Унија и Швајцарската агенција за поддршка и развој се спроведува во Општина Аеродром, денеска во хотелот „Хилтон“ се одржа јавен настан за проектот и форум за можностите и предизвиците на јавно-приватното партнерство. На настанот присуствуваа и свое обраќање имаа амбасадорот на Европската Унија, Дејвид Гир, заменик-министерот за локална самоуправа, Зоран Димитровски, и градоначалникот на општина Аеродром, Тимчо Муцунски. Целта на проектот во рамките на програмата „ЕУ за општините“ е следејќи го успешниот пример на Општина Љубљана од Словенија, да воспостави систем за ефикасно управување со цврстиот отпад и да ја зголеми свеста кај граѓаните за важноста на рециклирањето на отпадот во Аеродром.

Градоначалникот Муцунски им се заблагодари на партнерите во проектот и во своето обраќање најави дека во следниот период Општина Аеродром ќе биде иницијатор на меѓуопштинска соработка и поддршка за сите општини и јавни комунални претпријатија со цел да се преслика заеднички европски модел за управување со отпад во Скопје и целата земја.

„Тие ќе имаат можност заедно со Општина Аеродром да ги учат најдобрите практики и да ги применат европските искуства во воведувањето ваков систем и со тоа да станат дел од зелениот договор, кој е имплементиран од страна на Европската Унија и кој повикува на насоченост и кохерентност на европските политики кон одржливиот развој“, истакна градоначалникот Муцунски во воведното обраќање на настанот.

Амбасадорот Гир нагласи дека нашата земја како кандидат за членство во Европската Унија се соочува со големи предизвици, а еден од нив е и заштитата на животната средина, во чии рамки влегува и управувањето со отпадот, што е еден многу комплексен процес. Тој потенцира дека ова бара огромен труд и финансиски извори, па токму затоа Европската Унија помага како на државно така и на локално ниво.

„Силно ги охрабруваме централната и локалната власт меѓусебно да соработуваат и да ги искористат сите можности. Исто така, и приватниот сектор има клучна улога во процесот на рециклирање за што треба да се олесни законската процедура. Не само што станува збор за зачувување здрава и чиста животна средина туку ваквите инвестиции имаат голема улога и во создавањето нови работни места и можности. Секој еден од нас е дел од еден интегриран систем за управување со отпад“, истакна евроамбасадорот Дејвид Гир цитирајќи го слоганот во кампањата на Делегацијата на ЕУ, „Чисто како дома исто“.

На настанот, кој е поделен на неколку теми, се вклучија голем број експерти по овие прашања, присуствуваа претставници на невладините организации „Гоу грин“ и „Омниум коуч“, Општината Љубљана од Словенија, комуналното претпријатие „Вока снага“ од Љубљана, претставници на приватните компании и други партнери, кои се вклучени во проектот.

„Справувањето со отпадот мора да биде дел од системско решение, да се селектира отпадот уште во самите домаќинства и да се изградат капацитети за негово рециклирање. Тоа, се разбира, најмногу зависи од финансиската состојба со која се соочуваат општините, особено поголемите градови, како што е Скопје, односно јавните комунални претпријатија“, изјави заменик-министерот Димитровски, кој, меѓу другото, нагласи дека иднината е во циркуларната економија за која ние сме уште на почетокот, а како клучна во процесот ја истакна потребата од изградба на регионални депонии.

Денешниот настан е еден од низата поврзани со проектот Clean AirDrom, што Општина Аеродром ќе ги организира и во иднина, а е поддржан од Европската Унија, Швајцарската агенција за обнова и развој и Министерството за локална самоуправа, а кој во иднина ќе придонесе за подигнување на свеста кај граѓаните и обезбедување здрава и чиста животна средина. Граѓаните заедно со локалната самоуправа ќе може да дадат свој придонес во воспоставување систем за селектирање и ефикасно справување со отпадот.