January 16, 2021 14:51
Балкан

Сопругата на Чедомир Јовановиќ: Нема тумор, има спондилодисцитис

Шпекулациите и дезинформациите за здравствената состојба на лидерот на ЛДП во Србија Чедомир Јовановиќ го вознемирија неговото семејство, а особено неговите деца. Неговата сопруга Јелена Јовановиќ за „Блиц“ вели дека во повеќето случаи тоа се невистини.

– Се плашам повторно секој ден што ќе се појави во медиумите, заради децата. Тешко е да се поднесе. Претпоставувам дека тие имаат право да живеат нормално – започнува приказната за сопругата на лидерот на ЛДП.

Таа вели дека сите информации за здравјето на нејзиниот сопруг Чедомир Јовановиќ, кои не ги објави медицинскиот совет, не се ништо друго освен шпекулации.

– Ги замолувам претставниците на медиумите да не објавуваат вознемирувачки вести кои не се точни и да ни дадат можност, особено на нашите деца, да го поминеме овој тежок период што е можно помирно – вели таа.

Јелена Јовановиќ истакнува дека конечната дијагноза е утврдена по неколкудневни многу темелни анализи и тестови, дека имало многу сомнежи, кои биле отстранети.

– Лекарите дијагностицираа воспаление на левото белодробно крило, микроемболизам на обете бели дробови, плеврит, дисфункција на дијафрагмата и по неколку дена детални прегледи беше заклучено дека тој има спондилодисцитис, воспаление на нервите на торакалниот ‘рбет, што веројатно ја предизвикало болката што ја претрпел. Коктелот со антибиотици делува, параметрите се конечно подобри. Поради соработката на лекарите од Торакалната хирургија на КБЦ на Србија, Неврологијата на КБЦС и Драгиша Мисовиќ, дојдовме до позитивни резултати и по седум дена борба конечно можеме да бидеме задоволни во оваа тешка борба што трае со месеци – изјави Јовановиќ за „Блиц“.

Она што е важно, вели таа, е дека Чедомир е стабилен, има целосна доверба во одличен и многу посветен тим на лекари и е на пат да се опорави.