September 30, 2020 21:18
Македонија

Собранието ги донесе измените на Законот за служба во Армијата

Собранието на РС Македонија во рамки на 126-та седница со 63 гласа за и без против и воздржани го донесе Закон за изменување и дополнување на Законот за служба во Армијата на Република Македонија, по скратена постапка.

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска образложувајќи го, рече дека влегла во МО за да остари две големи цени – да влеземе во НАТО и армијата да биде ценета, и оти вели, сега може да каже дека овие две цели се постигнати.

-Влегов во МО за да постигнам две големи цели една е членстовто во НАТО, а второ е да покажеме дека армијата може да биде ценета, почитувана, финансирана, и обезбеднеа. И задоволство ми е што денешниот закон кој убедена суми според дискусиите на собраниските комсии ќе ја има поддршкат,а ќе можеме да кажеме дека овие две цели се постигнати. Ако законот за одбрана којшто очекувам Собранието наскоро да го поодржи значи да го формулираме начинот и политиките како државата да ја има поддршката на НАТО и да биде дел од системот на колективна безбедност. Овој закон дава шанси да гарантираме дека армијата ќе биде навистина армија на земја членка на НАТО. Тоа е задача која што е вредна не толку за Алијансата, многу е вредна за нас и нашите граѓани кои што се уште сметаат дека оваа е институцијата која што ужива нивната највисока доверба, рече Шекеринкска.

Таа додаде дека Законот за служба овозможува подобар систем којшто ќе гарантира подобра армија, но и подобри услови за работа во неа. Законот подразбира реформи и во делот на регрутирање и во делот на задржување на луѓето вработени во Армијат, но исто така законот дава нови шанси многу подобри шанси и за чесно пензионирање на луѓето коишто работниот век го поминале во Армијата.

-Со овие нови правила ќе добиеме позадоволни припадници, но ќе добиеме шанси и за подмладување на Армијата и тоа е исто така важна работа која што сакаме да ја псотигнеме со законот, рече министерката за одбрана.

По прв пат со законот се дава шанса Армијата да може да стипендира во тек на образование луѓе коишто понатаму преземаат обврска да работата за Армијата, а тоа е, вели, систем којшто постои во сите сериозни поголеми подобро функционални армии особено во Алијансата. Воедно, рече, со законот Армијата многу пошироко ги отвора вратите за младите коишто сакаат да бидат професионални војници, со тоа што се укинува условот за дополнително доброволно служење на воен рок.

Со законот се регулира и прашањето на војниците коишто завршуват 45 години возраст, на кои им се дава дополнителна сигурност дека нема да останат на улица, ниту ќе бидат фрлени во некоја институција без прашање.

-Еден дел од 45 годишните професионални војници ќе ги задржуваме во армијата, зошто, затоа што сега постои можноста да ги задржиме како цивилни лица ако можат да бидат механичари, авиомеханичари, ако може да бидат стручни служби за кои не е битно да носат униформа, туку  можат и како цивили да ја поддржуваат армијата, рече Шекеринска.

Се покачуваат, рече, и критериумите кои што се однесуваат на напредување на офицерскиот кадар со вметнуваме и на познавањето на англискиот јазик како еден од критеирумите за високите офицерски, бидејќи, ова е вели, веќе армија на НАТО алијансата.

Со законот, меѓу другото, се решава и прашањето на станарината со што секој припадник на Армијата ќе добива надомест за станарина.

-На овој начин ја правиме нашата армија да биде НАТО армија.Очекувам и се надевам во име на сите припадници дека ќе имаме добра квалитетна и почитувањана армија, рече Шекеринска.

Од ВМРО-ДПМНЕ се изјаснија дека ќе дадат поддршка за законот, но реагираа зошто сега се предлага пред изборите и за начинот на промената на името на армијата.

Според завршните и преодни одредби, законот треба да влезе во сила од март, годинава.