January 22, 2021 13:49
Балкан

Словенија ја продолжи состојбата на епидемија за два месеца

Во Словенија се потврдени 1.767 нови случаи на зараза со коронавирус во последните 24 часа, а ограничувачките мерки остануваат во сила најмалку до 22 јануари, објави словенечката влада, истовремено продолжувајќи ја епидемијата за два месеца.

Состојбата на епидемијата е продолжена за следните два месеца, што е законска рамка што ѝ овозможува на владата да ги прилагоди и менува противепидемиските мерки во тој период, во зависност од ситуацијата.

Како една од ретките одлуки за попуштање на мерките, владата на премиерот Јанез Јанша синоќа објави дека повторно е дозволена работата на сервисите за хемиско чистење, но сите други мерки остануваат во сила, вклучително и забраната за јавни собири, дружење само во семеен круг од шест лица час и општата забрана за движење надвор од границите на општините за живеење.

Од друга страна, сè уште нема ништо од отворањето на образовниот систем, што е еден од приоритетите во идното „отворање“, па наставата сè уште се одвива преку интернет. Затоа група родители од Целје поднеле барање до уставниот суд за проверка на уставноста на ваквата одлука на владата, наведувајќи дека тоа им нанесува голема штета на учениците и на целото општество бидејќи учењето „од дома“ трае со месеци.

High School DxD BorN (Dub) Episode 12 at website https://gogoanime.be gogoanime dragon ball

Re:ZERO -Starting Life in Another World- (https://crunchyrollfree.com/m/VnX) Episode 25 at Crunchyroll crunchyroll free iwatobi swim club