January 28, 2022 07:21
Балкан

Словенија размислува да воведе партиципација за невакцинираните кои ќе завршат во болница од коронавирусот

Во Словенија која деновиве има пад на епидемиолошките трендови но сѐ уште има оптоварн здравствен систем со волни од ковид-19 се размислува за воведување некаков вид парично казнување на оние кои не се вакцинирани, а ќе завршат во болница поради коронавирус.Ова во разговор за Словенско радио го потврдил Бојана Бејовиќ, главниот инфектолог во владиниот совет за епидемија и претседателка на Лекарската комора.

-На една страна се оние кои беа одговорни и се вакцинираа, а на друга оние кои не сакаат да се вакцинираат, но сепак ги уживаат сите бенефиции, вели Беовиќ.

Поради ваквата ситуација здравствените власти во Словенија покренуваат иницијативи невакцинираните кои ќе завршат в болница да платат дополнителна партиципација, односно дел од трошоците за свото лекување.

Беовиќ смета дека плаќање партиципација за невакцинираните би било праведно решение. Сепак, Беовиќ е против воведување задолжителна вакцина оти смета дека тоа би имало спротивен ефект и би предизвикало јавно противење на имунизацијата. Таа смета дека некои работодавачи би требало на своите вработени да им определат вакцинација како услов за работа, но само ако за тоа постојат законски можности.

Во Словенија во последните 24 часа има 2.100 нови заразени од коронавирус, односно околу 500 помалку отколку претходните денови. Но, бројот на хоспитализирани сѐ уте не е опаднат.

https://animedao1.com/. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

animedao AnimeDao One Piece (Dub)

english anime AnimeDao Attack on Titan

The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants (Dub) Episode 10

dubbed anime The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants (Dub)

anime online AnimeDao Attack on Titan (Dub)