January 28, 2021 12:45
Балкан

Словенечката полиција нема да добие овластување да ги следи граѓаните без судска одлука

Пропадна предлогот за давање широки овластувања на словенечката полиција со кои таа ќе можеше без судска наредба да ги следи движењето и комуникациите на сите граѓани за кои се сомнева дека се заразени со коронавирусот или се во домашен карантин.

Како што јави дописникот на МИА од Љубљана од партијата СМЦ (Партија на модерниот центар) кој е коалициски партнер во владата на Јанша Јанша, објавија дека издејствувале бришење на членовите 103 и 104 од новиот Закон за борба против коронавирусот кој денеска влегува во собраниска процедура.

Министерот за внатрешни работи Алеш Хојс, кој е од партијата на Јанша, изминативе денови изјавуваше дека ваков закон е потребен со цел да се спречи ширењето на коронавирусот.

Ваквиот предлог предизвика многу реакции во јавноста, бидејќи дел од експертите сметаат дека можноста полицијата без судска наредба да следи и прислушкува луѓе се коси со темелните демократски вредности на Словенија.