December 14, 2019 17:19
Економија

Следниот месец поврат на ДДВ, 170.000 граѓани скенирале сметки со над 101 милион евра

Граѓаните кои скенираат фискални сметки трошат по 2,2 милиони евра дневно за да ги задоволат основните животни потреби. Според податоците кои ги објави Управата за јавни приходи, од октомври до 15 ти ноември 170 илјади граѓани  скенирале  речиси 13 милиони  сметки , каде е направен вкупен промет од 101 милион евра или над 67 милиони евра месечно, најмногу за храна, гориво, гардероба и книги. Сметките за парно, струја, телефон, вода не влегуваат во проектот за поврат на ДДВ.  Од УЈП задоволни, од оставрениот промет – ДДВ то изнесува 11 милиони евра,  а граѓаните ќе добијат 15% или 1,6 милиони евра. Ова значи дека во просек по 10 евра ќе до добие секој кој скенирал фискална.

за да го погледнете целиот текст стигнете тука:  https://sitel.com.mk/sledniot-mesec-povrat-na-ddv-170000-gragjani-skenirale-smetki-so-nad-101-milion-evra

Нови вести

Зголемен е бројот на субвенции за печки на пелети и инвертер клими во Кочани

Valentina

Кредитната агенција „Фич” го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

Valentina

Состанок на Министерскиот совет на Енергетската заедница, Копач го истакна напредокот на Северна Македонија во енергетскиот сектор 

Valentina