January 16, 2022 21:05
Балкан Економија

Скапата струја го гаси Комбинатот за алуминиум во Црна Гора

Раководството на Комбинатот за алуминиум (КАП) им најави на своите работници да се подготват за постепено затворање на оддели во Електролиза, односно целосен прекин на производството на алуминиум од 15 декември поради високите цени на струјата од 1 јануари, кога им истекува постоечкиот договор за снабдување со Електростопанство, објавија Вијести.
КАП струјата сега ја плаќа по цена од 45 евра за мегават, плус ДДВ, додека последниве месеци цената на меѓународните берзи достигна цена од 250 евра за мегават поради гасно-енергетската криза на целиот европски континент. Електростопанство на Црна Гора (ЕПЦГ) не се подготвени да трпат загуби, бидејќи самата набавува дел од увезената струја, поради што на КАП и дала понуда за следната година од 183 евра за мегават, што КАП не може да ја издржи, јави Радио телевизија на Црна Гора. Унипром, кој стана сопственик на КАП во август по стечајот, потврди за „Вијести“ дека нема да може да работи со новите цени на струјата и дека во тие услови ќе ја затвори компанијата, а 500 луѓе ќе останат без работа.

sites to watch anime. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

AnimeHeaven Pokémon Journeys: The Series Episode 82

AnimeHeaven Record of Ragnarok Episode 11

Naruto

anime heaven Boruto: Naruto Next Generations

AnimeHeaven Fairy Tail (Dub)