December 6, 2022 01:32
Свет

СЗО почнува специјална седница за борба против пандемијата

СЗО започнува долго планирана специјална седница на која земјите-членки ќе разговараат за начините за зајакнување на глобалната борба против пандемии како што е коронавирусот.

Состанокот доаѓа во многу чувствително време, кога нова варијанта на омикрон предизвикува непосредна загриженост ширум светот.

Нацрт-резолуцијата донесена за време на викендот ќе им биде претставена на министрите за здравство на тридневното специјално собрание на СЗО, наведоа дипломати.

Обединетото Кралство, заедно со ЕУ и околу 70 други земји, се залагаше за правно обврзувачки договор. САД, со поддршка на некои земји, вклучително и Бразил и Индија, не сакаа да се согласат на обврзувачки договор, велат дипломатите.

Договорот би значел правно обврзувачки договор кој би барал ратификација и најверојатно би предизвикал внатрешно-политички судири во некои земји.

Британскиот амбасадор во Женева, Сајмон Менли, на Твитер објави копија од нацрт-текстот договорен со консензус, како што налагаат правилата на СЗО за такви прашања, и ги пофали Чиле и Австралија за нивната работа како копретседавачи.

„ Варијантата омикрон уште еднаш покажува зошто ни треба заедничко разбирање за тоа како да се подготвиме за пандемии и како да реагираме на нив, за сите да играме по исти правила“, напиша тој.

Нацртот не го споменува зборот „договор“, но, меѓу другото, повикува на создавање меѓувладино преговарачко тело меѓу земјите-членки на СЗО за да се изработи можен договор за подобрување на превенцијата, подготвеноста и одговорот на пандемијата.

Тридневниот, главно виртуелен состанок што започнува денеска се однесува на долгорочен пристап: веројатно ќе бидат потребни многу месеци, ако не и години, за да се склучи и стапи во сила секој договор поддржан од ОН, наведува АП.