November 24, 2020 01:46
Свет

СЗО: Вкупно 156 држави се придружија на Ковакс

Вкупно 156 држави се приклучија на глобалната шема Ковакс, што има за цел да обезбеди фер дистрибуција на залихи на идни вакцини против Ковид-19, соопшти денеска сојузот предводен од Светската здравствена организација (СЗО).

Според списокот на СЗО и Алијансата ГАВИ за вакцини, на списокот има 64 богати земји,по крајниот рок што истече минатиот петок.

Целта на Ковакс е да испорача две милијарди дози на безбедни, ефикасни вакцини до крајот на 2021 година ширум светот.