January 21, 2019 23:40
Забава

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Aстрономите објавија студија за мистериозни сигнали кои доаѓаат од вселената, забележани со телескоп во Канада. Точното потекло на овие радиобранови сè уште не е познато.

Меѓу 13-те интервали на брзи радиобранови (FRB, fast radio bursts) се повторуваше еден необичен сигнал кој доаѓаше од истиот извор, од нас оддалечен околу 1,5 милијарда светлосни години.
Таков феномен, повторуваат од FRB, беше забележан само еднаш во минатото, и тоа во 2015 година беше забележан со телескоп во Порторико.

Сега кога забележавме уште еден FRB, можеме да претпоставиме дека има повеќе во универзумот”, рече астрофизичарката Ингрид Старс од Универзитетот Британска Колумбија (UBC). А со повеќе повторувања и извори што можеме да ги проучуваме, можеби ќе можеме да ја решиме оваа космичка мистерија – како доаѓаат сигналите и што ги предизвикува”, додаде таа.

Телескопот CHIME кој се наоѓа во долината Оканаган во Британска Колумбија се состои од четири полуцилиндрични антени. Секоја е долга 100 метри и со нив секој ден може да се проучува дури и целото северно небесно подрачје.

Научното истражување за појавата на овие мистериозни сигнали е објавено во списанието „Нејчр“.

Related posts

Му покажа среден прст на камионџијата – Тоа му беше најголема грешка!

24news

Скандал го тресе кралското семејство: Јатрвите не можат да се гледаат во очи: Меган и Хари се селат од палатата, не сакаат да живеат покрај Кејт и Вилијам

24info

Апликација што се грижи за вас доколку претерате со користењето на мобилниот телефон

24news