Свет

Се обновува Берлинската палата, ќе служи како потсетник на Источна Германија

Сo обноваta na Берлинската палата ќе се сочува разноликоста на историските спорни градби, вклучително и сеќавањето на нејзината централна улога, како седиште на поранешниот источногермански парламент, објавиле кустоси.

Локацијата наспроти главната берлинска катедрала служела како доминикански манастир се до изградбата на Берлинската палата, која тогаш станала главна резиденција на пруските кралеви. Дворецот во 1950 година бил уништен за време на комунистичка Источна Германија и ја заменила во Палата на Републиката, која служела како источногермански парламент.

Парламентот е срушен по падот на Берлинскиот ѕид и старата палата се обновува, а ќе биде отворена како музеј „Хумболд Форум“ на крајот на годината.

Главниот управител на музејот вели дека сеќавањето на манастирот, изворниот дворец и парламентот ќе биде сочувано во постојана изложба за историјата на таа локација.

Нови вести

Ирски министер за надворешни работи: ЕУ нема да му понуди на новиот британски премиер подобар договор

Igor

Меј: На 7 јуни поднесувам оставка (видео)

Igor

Избори за ЕП: Денеска гласаат во Чешка и во Ирска

Igor