August 13, 2020 04:39
Балкан

Се бројат штетите од земјотресот во Албанија, над 130 повредени

Се бројат штетите по силниот земјотрес кој вчера ја потресе соседна Албанија. Екипите на терен пријавиле сериозни оштетувања на 569 објекти, како и на 53 куќи во Тирана и во Драч. Првичната бројка од 105 повредени се зголеми на 136, откако во текот на денот луѓето побарале лекарска помош, бидејќи , како што објаснуваат лекарите, повредите од стресот може да се почувствуваат и подоцна. 15 повредени ќе останат и вечерва во болница.

Тирана и Драч ги расчистуваат улиците од урнатините, и деловите од фасадите кои не можеа да го издражат првиот потрес од 5,8 рихтерови степени. Луѓето врескајќи бегаа од своите домови, а повредите најмногу ги добиле поради паничното бегање и туркање по скалите од зградите. Раскажуваат за кошмарот кој се случувал на погорните катови. А се траело околу 20 секунди.