Хроника

Семејството на Саздовски бара да им бидат потврдени 19-годишните казни затвор на сторителите на убиството

Семејството на убиениот Никола Саздовски и претставници на навивачката група Комити, денеска до Јавното обвинителство поднесоа жалба поради намалувањето на казните на извршителите на убиството од 19 на 16 години затвор.

– Максималната казна за ова дело е доживотен затвор, но за лица помали од 21 година, односно  доколку извршителите немаат 21 година во време на извршување на делото неможат да бидат осудени повеќе од 20 години. Зарем тоа не е доволно олеснителен момент за овие лица. Биле млади, зарем Никола беше стар. Зарем се двоиме во Република Македонија на млади и стари. Не, тоа не би требало да биде така. Затоа ние овдека дојдовме да изразиме еден мирен протест и револт. Доставивме на јавниот обвинител едно барање да го продолжи процесот да бара максимална казна од третостепениот суд, односно од Врховниот суд и се надеваме дека Врховниот суд тоа ќе го усвои, односно да ја потврди онаа 19-годишна казна што ја изрече првостепениот суд, изјави таткото на Никола, Тони Саздовски по поднесувањето на жалбата.

Никола Саздовски, припадник на навивачката група „Комити” почина по бруталното претепување на 29 јуни 2018 година.  За свирепо убиство на Саздовски беа осудени Бесир Беља и Скендер Демири на по 19 години затвор. Во моментот на кривично дело немале наполнето 21 година, поради што не им била досудена доживотна казна затвор.

ANIMEFLIX animeflix food wars: Fairy Tail Episode 175

AniWatch aniwatch: Bleach Episode 366