June 24, 2022 15:22
Македонија

СДСМ обезбеди историски најголемо покачување на платите во образованието во време на криза

Дијалогот на Владата предводена од СДСМ со СОНК успеа.
Во време на светска економска и енергетска криза, постигнавме договор за зголемување на платите во образованието во висина од 15 осто, од септември оваа година, односно зголемување во просек од над 3.500 денари.
СДСМ обезбеди историско најголемо зголемување на платите во основното и средното образование. Досега во образованието платите во  три наврати се зголемија за 21 отсто.

За само пет години, платите во образованието вкупно се зголемуваат за 36 отсто.
За споредба, во времето на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ, платите во образованието се зголемија за едвај четири отсто.
Важно е да се напомене и дека платите на оние што штрајкуваа ќе бидат исплатени, но и дека следува изработка на нова методологија за континуиран раст на платите во образованието секоја година, без тоа да зависи од нечија политичка волја или одлука.

СДСМ секогаш бил и ќе остане на страната на работниците.

Како одговорна партија, продолжуваме посветено да работиме на подобрување на животниот стандард на граѓаните дури и во услови на најголема економска криза.

https://go88.gg/

https://sunwin.gg/