December 7, 2021 04:35
Свет

Свештениците во Полска вмешани во една третина од случаите на педофилија од 2017 до 2020 година

Свештеници биле вмешани во речиси третина од делата за педофилија пријавени во Полска од 2017 до 2020 година, соопшти државната комисија, по анализи на повеќе од 300 случаи во текот на тој период.

– Државната комисија за истражување на педофилија истражи сто (од вкупно 345) случаи во кои свештеници се наведени како сексуални злоставувачи на деца на возраст под 15 години, се наведува во првиот извештај на Комисијата.

Комисијата доставила 55 барања за истрага до Државното обвинителство, од кои 36 биле за непријавување на педофилија до надлежните органи. Во 35 проценти од случаите, сторителите се членови на семејството на жртвата.

Комисијата, формирана во 2019 година, дава голем број законски препораки во извештајот за забрзување на постапките и за понатамошна заштита на жртвите од педофилија.

Исто така Комисијата посочува дека и покрај барањата Католичката црква не доставила документација за случаите на педофилија.

Во извештај на Католичката црква во Полска објавен во јуни се наведува дека од 2018 година добила стотици нови тужби за сексуално злоставување на малолетни лица од страна на свештениците. Во Католичката црква биле пријавени 368 случаи на сексуална злоупотреба извршени од 1958 до минатата година.

https://animedao1.com/. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

Boruto: Naruto Next Generations

AnimeDao Higehiro: After Being Rejected, I Shaved and Took in a High School Runaway

free anime online AnimeDao High School DxD

AnimeDao My Hero Academia Season 3

watch subbed anime My Hero Academia Season 2 (Dub)