August 22, 2019 07:29
Магазин

Сакате да јадете рен? Еве зошто е тоа добро!

Ренот е коренест зеленчук кој најчесто се користи како зачин односно додаток на оброците. Овој лут корен содржи бројни растителни соединенија меѓу кои и глукозинолати, кои се разградуваат во изотиоцијаниати и кои можат да го заштитат организмот од рак со што ќе го спречат растот на клетките на ракот.

Ренот има и антибактериски својства. Имено, лабораториските истражувања покажале дека алил-изотиоцијанат од ренот ги уништува бактериите E. coli, H. pylori и Salmonella.

Исто така, благодарение на карактеристичната лутина, ренот помага при проблеми со синусите, носот и грлото и ги ублажува настинките и проблемите со дишењето.

Нови вести

Џастин Бибер снимен со акни на лицето

zane

Амал и Џорџ Клуни повторно очекуваат близнаци

zane

„Спајсицата” Гери Халивел на одмор во Дубровник

zane