August 12, 2020 14:46
Свет

САД ги продолжија разговорите со Талибанците во Катар

– САД ги продолжија разговорите со Талибанците во Катар, јавија западни медиуми повикувајќи се на извор на администрација во Вашингтон.

Преговорите продолжија по три месеци откако американскиот претседател Доналд Трамп нагло ги прекина дипломатските напори за излегување на државата од најдолгата војна што ја водела – во Авганистан.

„САД се приклучија денеска на разговорите во Доха. Фокусот на дискусијата ќе биде да се намали насилството што ќе доведе до внатрешно-авганистански разговори и прекин на огнот”, објасни изворот кој е запознат со напорите за ставање крај на конфликтот во Авганистан, што трае веќе две децении.