December 1, 2022 17:00
Свет

Руската Дума изгласа затворски казни за дезертери и војници кои доброволно ќе се предадат

Руската Државна дума едногласно го усвои законот со кои се воведуваат поимите мобилизација, воена состојба и воено време.

Исто така е одобрен и член во Кривичниот закон за кривично дело извршено „во период на мобилизација или вонредна состојба, во војна или во услови на вооружен судир или борбени дејствија”.

Во Русија од почетокот на инвазијата врз Украина е забранета употребата на терминот „војна во Украина”, дозволен е само терминот „специјална воена операција” или „воена операција”

Думата воведе во кривичниот закон казна затвор до 10 години за доброволно предавање и до 15 години за грабеж во војна.

За напуштање на единицата за време на воените дејствија и непочитување на наредбата на командантот, предвидени се повеќегодишни затворска казни.